!

Fyll i det här fältet.

Hämtar...

MENY

SÖK

Runmarö Bredband

Argument för fiber


Bidrag är beviljat

Bidrag för utbyggnad av hela Runmarö med omgivande öar är beviljat. Arbetet med bygget av hela ön har nu påbörjats. Nu är det viktigt att alla som vill vara med anmäler sig.

Beställ nu!

Projekteringen är klar och upphandling pågår för fullt. Sista datum för beställning närmar sig. Nästa tillfälle att vara med är tidigast 2021, då nuvarande projekt beräknas vara helt klart. Så länge entreprenörerna är kvar på ön kan det finnas möjlighet att bli ansluten reda nu. Då är det bråttom att anmäla sig! Det tar tid för oss att projektera och räkna på anslutningen. Arbetet på den egna tomten måste också göras klart innan installationen.

För att beställa ansöker man först om medlemskap i föreningen under rubriken Bli medlem. Därefter återkommer vi med en offert på vad anslutningen kostar. Du blir inte debiterad något förrän du accepterat offerten.

Hjälp till!

För att det här ska bli verklighet krävs att vi är tillräckligt många. Hjälp oss att värva dina grannar, så att bygget verkligen blir av i ditt område!

Även om du inte ser ett omedelbart behov av tjänsterna i bredbandet kan du hjälpa till med genom att ansluta dig. Det kommer att löna sig i framtiden.

Vi är många från Runmarö och övriga öar i Stockholms skärgård som, var och en helt ideellt, har arbetat tusentals timmar för att bygga denna viktiga infrastruktur. Nu behöver vi hjälp av alla både fastboende och fritidsboende, för att kunna slutföra projektet. Det viktigaste ni kan bidra med är att ansluta er.

Vi vill alla ha en levande skärgård där människor kan bo och verka på samma villkor som på fastlandet. Då krävs modern och väl utbyggd kommunikation.

Genom att ansluta dig bidrar du till att fler kan bo i skärgården!

Fördelar med fiber

Stort utbud av tjänster

På den här länken ser du vilka tjänster man kan välja på om man ansluter sig. Välj i rubriken vilken typ av tjänster du vill se. Du behöver inte fylla i någon adress, rulla bara ner så syns listan på tjänster.

Se vilka tjänster som finns i nätet idag

Använd bara när du behöver

Man behöver inte ha Internet hela tiden. Det går bra att bara beställa Internet ett par månader på sommaren. Perfekt för den som har fritidshus. Resten av året betalar man bara nätavgiften till föreningen. F.n. 100 kr. Vi räknar med att den senare kan minska om många ansluter sig.

Arbeta på distans

Fiber är en förutsättning för att det skall vara effektivt att arbeta på distans. Mobil uppkoppling är för långsam och osäker.

Stabilt

Fungerar även vid strömavbrott och åsknedslag. Inte väderkänsligt.

Snabbt

Kapaciteten räcker även om alla surfar samtidigt. Tekniken sätter inte någon begränsning i hastighet, det är bara fråga om vilken tjänst man köper.

Fasta telenätet läggs ner

I framtiden kommer fiber att vara enda sättet att få en fast uppkoppling. Telestationerna är redan nerlagda på många platser i landet. Detta kommer säkert att drabba även Runmarö, särskilt när merparten är uppkopplade med fiber istället.

Fast telefon

Om man inte vill ha TV och Internet, kan man beställa enbart fast telefon. Den fungerar precis som tidigare, men kan inte slås ut av åska och kommer att finnas kvar länge. Via fibern kan man beställa en fast telefon utan månadskostnad. Samtalen blir dyrare, men man har en reservtelefon om något händer. Fiber+telefon är billigare än Telias fasta telefoni.

Valfrihet

I fibernätet finns många tjänsteleverantörer att välja mellan. Nätet är öppet, så nya tjänster och nya leverantörer tillkommer. Konkurrensen gör att priset hålls nere.

Solidaritet med övriga Ö-bor

Om inte alla är med så blir det kanske inte något nät i vissa områden. Konsekvensen är att färre kan bo och verka i skärgården på samma villkor som på fastlandet.

Det är jättebilligt

25000 kr är väldigt lite pengar jämfört med vad fastigheten är värd. Vid en framtida försäljning kan man tappa spekulanter om man inte har fiber.

Framtida tjänster

Detta är en investering på 50 år. Vad hade vi för Internettjänster för 20 år sedan? Vad kommer vi att ha om 20 år? Det kommer garanterat finnas tjänster i framtiden som man bara kan få via fiber.

Trygghet

Att ha både mobiltelefon och fast telefon är självklart i ett så utsatt läge som skärgården. Om något händer kan man inte bara sätta sig i bilen och åka till sjukhuset. Om mobilnätet är nere, hur skall man då få tag i en ambulanshelikopter? I en nära framtid kommer fiber att vara enda alternativet till mobilnätet.

Trygghetslarm och sjukvård på distans

För äldre som vill kunna fortsätta vara i skärgården är det viktigt att ha en stabil anslutning för trygghetslarm och andra sjukvårdstjänster. Att hålla kontakt med sin doktor kommer i framtiden att vara möjligt via videokonferens och även utrustning som tar prover och mäter. Redan idag sker övervakning och justering av blodsocker och pacemakers på distans.

Omsorg och äldreomsorg

Om man drabbats av sjukdom som kräver rehab så kan man genomföra dessa via nätet. Det är förstås extra livskvalitet om man kan genomföra den i sin hem- eller fritidshus miljö.

Övervakning

Styr värmen i huset och övervaka med en kamera att inget hänt i höststormen.

Obegränsad surf

Inga surfpotter som tar slut när man tittar på film.

Underhållning

Stort utbud av traditionella TV-kanaler. Nya tjänster som, TV via Play-tjänster, Youtube, online-spel och interaktiva underhållningstjänster.

Ingen parabol och ingen antenn

Med fiber slipper man den fula parabolen och allt trassel med TV-antenn, både att rikta in och hitta kanaler.

TV-utbudet flyttar till nätet

Med fiber har man ett större utbud än vad som finns med satellit och marksända kanaler. De gamla utsända kanalerna kommer nog inte att vara kvar på 10 års sikt. Då har merparten av befolkningen i Sverige bredband. Kostnaden för de få tittare som använder gammal teknik blir för dyr och utbudet av kanaler kommer successivt att minska.

Det blir mycket dyrare sedan

Att ansluta sig senare, när man upptäcker att man trots allt behöver fiber blir betydligt dyrare. Det är kostsammare att göra en enstaka installation och man får inte del av bidraget. En anmälan i efterhand innebär massor av arbete med projektering och beställningar. Det kan också krävas att man söker tillstånd och skriver avtal med markägare.
En uppskattning är att kostnaden för en efteranslutning hamnar på 60000-100000 kr för en fastighet någorlunda nära stamnätet.
Kostnaden idag är 25.000 kr, dvs långt mindre.